Tisztaterek és klíma rendszerek tisztítása fertőtlenítése

Klíma berendezések fertőtlenítése

Cél:

A klíma- és szellőző berendezések megfelelő és hatékony tisztítása, fertőtlenítése.

Alkalmazási terület:

steril szűrővel ellátott klímarendszerek, mesterséges szellőző berendezések,  tiszta és aszeptikus terekTevékenység rövid leírása:

Klímarendszer előkészítése

  

klímaberendezés üzemen kívül helyezése, áramtalanítása, fűtőberendezések kikapcsolása,

hűtőgép leállítása

a klíma gép eltávolítható burkolatának leszerelése, a befúvó ventillátorok, a hűtő és fűtőkaloriferek házának megbontása, elektrofilter kezelőajtók nyitása

a légszűrők kivétele a szűrőházból, szűrőkeretből (durva por-, vagy előszűrők, valamint por-, és steril szűrők) a berendezés fertőtlenítő tisztítása előtt, és erre a célra kijelölt területre helyezzük

a légcsatorna hálózaton a nyomvonal sajátosságainak megfelelő számú kezelő nyílás készítése

azon elemek kiszerelése, amit a technológia szükségessé tesz (pl. kettős könyök, terelőlemezes idomok, 12 méternél hosszabb egyenes szakaszok, függőleges vezetékszakaszok alsó elágazásai)

aszeptikus terekből a nedvességre érzékeny tárgyak (eszközök, műszerek) eltávolítása, melyek a takarítás során károsodhatnak, vagy szennyeződhetnek

az el nem távolítható tárgyakat (konnektorok, tűzérzékelők, orvosi gáz csatlakozók, diagnosztikai csatlakozók stb.) fóliázással védjük

befúvó anemosztátok leszerelése

„S” fokozatú szűrők kiszerelés

 

 

Klímarendszer légcsatorna hálózat belső felületének tisztítása


A kezelő nyílásokon és a leszerelt elemeken át a belső felületeket (szűrőbefogó házak, kaloriferek, cseppleválasztó elemek, csepptálcák, kondenz elvezetők és csatorna elemek) nagy nyomású mosó berendezéssel, egyfázisú, felületfertőtlenítő szerrel többször lemossuk.

A felületek mosását addig végezzük, ameddig a lefolyó víz üledéket nem tartalmaz, a klíma elemek felületei, a csővezetékek belseje por és szennyeződésmentes lesz.

A hosszabb idő óta üzemelő, elhanyagolt klímaberendezések kalorifereinek és szűrőinek tisztítására,
erős szennyeződések eltávolítására esetenként gőzborotva alkalmazása.

A felesleges mosóanyag összegyűjtése és eltávolítása vízfelszedővel

Tisztítható szűrőbetétek fertőtlenítése.

Szűrőbetétek lecsepegtetése.

Szűrőbetétek fa kereteinek fertőtlenítése áttörléssel vagy felületfertőtlenítő spray alkalmazásával.

Betétek szárítása.

A felület fertőtlenítőszert hagyjuk a gépelemek felületein megszáradni.

A fém és textil alapanyagú szűrőbetéteket felületfertőtlenítő szerrel impregnáljuk, kiszárítjuk.

A klímaberendezéssel üzemszemszerű állapotot hozunk létre, a légszárítás elindításával.

A klímaberendezés lépcsős üzembe helyezése a működés ellenőrzésével. A klímagépnek ezt követően folyamatosan üzemelnie kell!

Az „S” fokozatú szűréssel ellátott klímarendszerek szűrőházait egyedileg kell fertőtleníteni.Klímarendszer légcsatorna hálózat fertőtlenítése

 


 
A kezelő nyílásokon keresztül 0,5 ml/m2, 2 – 3%-os felület fertőtlenítőszert juttatunk a klímarendszer belső felületeire.

Visszaszerelés
 
a klímarendszer előszűrő fokozatait, tiszta vagy új elemeit visszahelyezzük
a mosáshoz eltávolított légcsatorna elemeket és a klímaberendezés burkolatát visszaszereljük


Aszeptikus tér fertőtlenítő takarítása, légtér előfertőtlenítéseA mosható felületek (csempefalak, padlózat) fertőtlenítése, magasnyomású mosóberendezés alkalmazásával történik. A keletkezett mosólevet vízfelszedővel távolítjuk el.

Az előzetesen nylon fóliával védett tárgyakról levesszük a védő fóliát, nedvességre érzékeny felületű tárgyakat felületfertőtlenítő spray alkalmazásával fertőtlenítjük, a nedvességtűrő képesség figyelembevételével.

A fertőtlenítés utolsó fázisának megkezdése előtt a helyiséget légtömören lezárjuk, szükség szerint kiegészítő tömítésekkel látjuk el.

A technológiai területet határoló fóliával izoláljuk.

A légcsatorna kezelőnyílásait ledugózzuk

Az aszeptikus tér aerosolos fertőtlenítése 3 %-os felület fertőtlenítőszer alkalmazásával, melyet folyamatosan juttatunk be a légtérbe. A befújás közvetlenül a légcsatornán áttörténik.

A fertőtlenítés behatási ideje 12 óra.

A helyiség kiszellőztetése klímagéppel, 2 órán keresztül, illetve a mindenkori légcsere szám figyelembevételével.A légcsatorna hálózat és az aszeptikus tér együttes fertőtlenítése

 


A klímarendszer légcsatorna hálózatának fertőtlenítését a NOCOSPRAY készülékkel végezzük.
A készülék száraz ködöt képez a használatra kész oldatból, mely mindenhova eljut és kifejti fertőtlenítő hatását.

A klímagép fűtő (lehetőleg előfűtő) kalorifere elé ideiglenesen beépítjük a fertőtlenítőszer porlasztó készüléket. A megfelelő fertőtlenítési programot beállítjuk, a készüléket elindítjuk.

A klímaberendezés folyamatos üzemelése mellett a porlasztó berendezés folyamatos működésével
végezzük a fertőtlenítést.

A bejuttatott 5 ml/m3  felület fertőtlenítőszer a kalorifer felületére és az áramló levegővel a légcsatorna minden részébe, résekbe, az aszeptikus térbe bejutva fejti ki hatását (széles hatásspektrum).

A fertőtlenítőszer hidrogén peroxid tartalma a behatási idő végére lebomlik, káros anyag nem marad a fertőtlenített térben.


A fertőtlenítési idő letelte után a porlasztó készüléket lezárjuk, a gépet kiszereljük.


A klímarendszer, az aszeptikus tér fertőtlenítő takarítása és a légtér fertőtlenítése az Országos Epidemiológiai Központ Dezinfekciós Osztálya által kiadott és érvényben lévő „Tájékoztató a fertőtlenítésről” (Bp. 2012.) című kiadványban leírtak alapján történik.


Minden esetben az Országos Epidemiológia Központ Dezinfekciós Osztálya által kiadott és érvényben lévő „Tájékoztató a betegellátás és a járványügyi gyakorlat részére engedélyezett és forgalmazott fertőtlenítőszerekről” című kiadványban feltüntetett fertőtlenítő szert - szereket alkalmazzuk.

A klímafertőtlenítés során alkalmazott kémiai fertőtlenítőszerek érvényes Biztonsági adatlapjai a munkavégzés helyszínén megtalálhatóak.


Kiszellőztetés

A fertőtlenítési műveletek befejezése után a klímarendszert minimum 12 órán át üzemszerűen működtetni, szellőztetni kell.

Ezt követően a fertőtlenített egységek rendeltetésszerűen használatba vehetőek.


 

 

 

Bejelentkezés

 

 

 

Árajánlatkérő

Kérjen ajánlatot közvetlenül, munkatársunktól! 

A közvetlen árajánlatkérés regisztrációhoz kötött, ezért kérjük használja a bejelentkezés ablakot.
Ha még nem regisztrált felhasználónk, kérjük hozzon létre egy fiókot.