Fogalom meghatározások

Aszepszis: A betegellátás során alkalmazott munkamódszerek, munkafolyamatok és magatartásformák összessége, amelyekkel a mikroorganizmusok a beteg szervezetétől, de különösen annak nyitott testszöveteitől a steril eszközök, anyagok, műszerek alkalmazásával mikrobaszegény környezet megteremtésével távol tartható

 

Aszeptikus tér: Azon állandó határoló felületekkel lezárt terek, melyeken belül a levegő, a belső felületek, beleértve a térben elhelyezett tárgyakat, a tevékenység jellegével összefüggően meghatározott csíraszegénységűek, és ezen állapotuk folyamatos fenntartása is szükséges (pl. műtők, intenzív osztályok)

 

Mikroorganizmus: mikroszkopikus méretű, egy-, vagy többsejtű, vagy sejtes szerkezet nélküli élő szervezet. (Idetartoznak a baktériumok, gombák, vírusok, tágabb értelemben a moszatok és az egysejtűek is.)

 

Fertőtlenítés(Dezinfekció): minden olyan eljárás, amely a külső környezetbe kikerült kórokozók elpusztítására, illetve fertőzőképességük megszüntetésére irányul.

 

Fertőtlenítő hatás: azok a fizikai, kémiai, fizikai-kémiai tényezők, melyek a mikroorganizmusokkal közvetlenül érintkezve, megfelelő intenzitás és aktivitás mellett, meghatározott időtartam (un. behatási, vagy expozíciós időtartam) alatt azok pusztulását, inaktiválását idézik elő.

 

Fertőtlenítő eljárás: a fertőző forrásból a külső környezetbe kikerült kórokozó mikroorganizmusok fizikai, kémiai, valamint fizikai-kémiai hatásokkal történő elpusztítása, inaktiválása.

 

Fertőtlenítőszer: egy vagy több hatóanyagot tartalmazó készítmény, amely az előírt, megfelelő alkalmazás mellett élő, illetve fertőzőképes kórokozók elpusztítására, inaktiválására alkalmas és ilyen célra kerül engedéllyel forgalomba, illetve felhasználásra

 

Tiszta tér: zárttéri helyiség, melyben szabályozott a légtérben lévő mikrobák és részecskék száma, a légáramlás iránya, a levegő páratartalma, a légmennyiség és a nyomás, valamint minimalizált a mikrobák és a részecskék behatolása, keletkezése és megmaradása (egészségügyi fekvőbeteg ellátó intézményben tiszta térnek számít, pl. a transzplantációs helyiségek)


 

 

 

Bejelentkezés

 

 

 

Árajánlatkérő

Kérjen ajánlatot közvetlenül, munkatársunktól! 

A közvetlen árajánlatkérés regisztrációhoz kötött, ezért kérjük használja a bejelentkezés ablakot.
Ha még nem regisztrált felhasználónk, kérjük hozzon létre egy fiókot.