Miért kell a klímarendszereket takarítani?

 

 

 

 

 
1.       Miért fontos a tiszta levegő?
 
 
Hippokrates már az ókorban felismerte, hogy az ember egészségét a víz és a környezet mellett a levegő befolyásolja. A „rossz” levegő nagybanrontja komfortérzetünket, egészségtudatunkat, és ma már tudományosan alátámasztható a levegő fertőzésközvetítő szerepe bizonyos kórokozók (baktériumok, vírusok,gombák) esetében.
 
2.       Mi is a tisztatér?
 
 
Sokan használják a tisztatér kifejezést olyan terekre, amelyek valójában nem minősülnek igazán szabványos tisztatérnek.  A tisztatér olyan munkaterület, ahol a levegő minőségét, a hőmérsékletet és a páratartalmat megfelelő berendezésekkel szabályozzák annak érdekében, hogy védjék az érzékeny technológiákat a nem kívánt szennyeződésektől.
 
3.       Mi a klímaberendezés?
 
 
Az a légtechnikai rendszer, amelyben a levegő összetételét, állapotát – hőmérsékletét, nedvességét és nyomását – állandó értéken tartja.
 
4.       Miért kell a klímarendszereket takarítani?
 
 
Az elhanyagolt, tisztítatlan klímarendszerek által befújt levegő kellemetlen szagú lehet, a klímakészülékek a megbetegedést okozó mikroorganizmusok melegágyaivá válnak, nagyban csökkenhet e gépek hatásfoka, megnőhetnek szervizelési, javítási költségeik, lerövidülhet az élettartamuk.
 
5.       Korábban még klímarendszerek sem voltak, miért kell most ennyit foglalkozni velük?
 
 
A 20-30 évvel ezelőtti állapotokhoz képest a légszennyezettség a sokszorosára nőtt. A levegő minden egyes literjében átlagosan 10 millió ultra-finom részecske (2,5-0,001μmm) található. Ez a koncentráció biológiai kórokozókkal kiegészülve könnyen veszélyessé válhat egy zárt, légkondicionált térben, amennyiben a klímarendszer nem megfelelő állapotú, tisztaságú.
 
6.       Kiemelt fontosságú, un. „tiszta terek” esetén miért kell a klímarendszert sűrűbben tisztítani?
 
 
Aszálló por és az általa szállított biológiai kórokozók például egy műtő esetében különösen veszélyesek lehetnek, hisz a por leülepedésével a műtét közben használt eszközök elvesztik sterilitásukat, a kórokozók közvetlenül a nyílt sebbe tudnak behatolni.
 
7.       Miért tenyészhetnek kórokozók a klímaberendezésben?
 
 
A mai klímaberendezések nemcsak szellőzési funkciót, hanem termodinamikai légkezelési funkciókat (fűtés, hűtés, nedvesítés, szárítás) is ellátnak. A klímakészülékek belsejében olyan környezeti jellemzők (magas hőmérséklet/páratartalom) figyelhetők meg, amelyek ideálissá teszik a készüléket a mikrobák megtelepedése, elszaporodása szempontjából.
 
8.       Miért kiemelt fontosságú a kórházak, egészségügyi intézmények klímarendszerének tisztítása?
 
 
A kórházban a betegek jóval fogékonyabbak a fertőzésekre.Sokszor már legyengült immunrendszerrel kerülnek a kórházba, vagy az alkalmazott terápia során gyengítik le azt. A kórházban tartózkodó betegek legyengült állapotuk miatt, jobban ki vannak téve egyéb fertőző megbetegedéseknek, melyet a szennyezett levegő is továbbíthat.
 
9.       A mi klímarendszerünk tiszta. Miért takaríttassam rendszeresen?
 
 
Különbséget kell, hogy tegyünk az „optikai tisztaság” és a „mikrobiológiai tisztaság” között. Egy látszólag tiszta felület is lehet kórokozók által szennyezett. Cégünk a klímarendszerek fertőtlenítő takarítása során nemcsak a fizikai szennyeződéseket, hanem az ott található patogén mikroorganizmusokat is eltávolítja/elpusztítja. A patogén mikroorganizmusokat megbetegedést okozó szabad szemmel nem látható élőlény.
 
10.   Miért ne végezhetnénk a klímarendszer tisztítását mi magunk?
 
 
A klímarendszerek fertőtlenítő takarításához a berendezés és az alkalmazott eljárás bonyolultsága miatt megfelelő gépész-, elektromérnöki, fertőtlenítés-technológiai és speciális klímatechnológiai szakismeretek szükségesek. Munkatársaink rendelkeznek ezen ismeretekkel és megfelelő szakmai gyakorlattal.
 
11.   Mi a legionella betegség? Klíma berendezés terjeszthet-e legionella betegséget?
 
 
A legionárius betegség (legionellosis) egy fertőző betegség, tipikus civilizációs kór, mely a Legionella baktériumtörzshöz tartozó kórokozók által terjed. Az esetek jelentős részében a megbetegedést a Legionella pneumophila baktérium okozza. Ez egy mindenütt jelen lévő vízi organizmus, mely 25 °C és 45 °C közötti hőmérsékleten tud növekedni. Ez egy nagyon széles körben előforduló baktérium, veszélyt azonban csak abban az esetben tud jelenteni, ha a legionellát tartalmazó vizet apró cseppek formájában belélegezzük. Ha a baktériumok a tüdőbe jutnak, akkor az influenzaszerű tüneteket követően az ember ellenállóképességétől függően súlyos tüdőgyulladást, emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedést, legvégső esetben akár halált is okozhat. Klímaberendezés terjeszthet ilyet de ez rendszeres tisztítással fertőtlenítéssel megelőzhető!
 
 

 

 

 

 


 

 

 

Bejelentkezés

 

 

 

Árajánlatkérő

Kérjen ajánlatot közvetlenül, munkatársunktól! 

A közvetlen árajánlatkérés regisztrációhoz kötött, ezért kérjük használja a bejelentkezés ablakot.
Ha még nem regisztrált felhasználónk, kérjük hozzon létre egy fiókot.